1 Eki 2012

Diplomalı iktisatçıdan dersler: Phillips Eğrisi


Phillips Eğrisi 1958 yılında İngiliz istatistikçi, dava adamı ve ekonomist Alban William Housego tarafından, tamamen şans eseri bulunmuştur. O aralar işsiz olan, baba harçlığı ile geçinen William, babasının bir önceki gün ateşlediği 20 pound ile yalnızca 2 bir alabildiğini görünce sinirle garaja gidip babasının arabasının değişen römork makasını inceler. Artan enflasyon, kendi işsizliği ve makas, kafasında bir ışık yanmasına sebep oluyor.
makas
enflasyon canavarı
işsiz olana yol gösteren çok olur


William'ın philips eğrisini şekil yardımı ile açıklayalım.


philips eğrisi













William ücretlerin tam rekabet koşullarından bağımsız saptandığı varsayılır. Böylesi işine geliyor William'ın. Sorana, "piyasada rekabet fazla. Ha iş rekabete kalsa benden cevvali yok. Ama adamı olana..."falan diyor.

 William'ın Philips Eğrisi'ne göre işsizlik oranının düşük olduğu ekonomilerde enflasyon artar. Kendine ve yanındakine birer bira alan kişi, bar'ın çıkışa en yakın masasına abone olur. İstihdam artışı ya da yüksek ücretler piyasada para bolluğuna neden olacağı için kısa dönemde enflasyonist etkiler oluşur. Nasılsa millette para bok, basalım fiyatları ayılınca çakozlarlar ancak denir. Bar sahipleri kısa dönem için işsizlik ve enflasyon arasında bir seçim yapmak zorundadır. Ve tahmin edilebileceği üzere enlasyona yüklenir işsizliği s.klemezler.


Orta ve uzun dönemde durumun ehemniyetine binaen   ve yapılacak hasılata göre enflasyon olağan sayılabilecek düzeylere çekilebileceği gibi kontrolden de çıkabilir. 2 bira alana yanında getirdiği çerezler ile zarara bile girebilir bar sahibi. Philips Eğrisi uzun dönemde güvenilir analiz yapma imkânı sağlamaz. Ne kadar kısa sürede parayı topladın ona bakacaksın. (Sezon dönemlerinin 4-5 aylık enflasyonist etkilerin açıklıyor bu bakış açısı) Uzun dönemde işizlik ancak enflasyon hızlandırılarak düşürülebilir.

Sonuç olarak:  sezon açılmadan evvel bir yeri kapatmalı, enflasyon azdırılarak işsizlik oranı düşürülmelidir der. Lakin şekillerle destekleyerek sunum yaptığı babasından gereken ilgiyi göremez. Baba zırnık koklatmadığı gibi, bir önceki geceden artan 2 paunda da el koyar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

cansızların serbest salınımı

        Bu yaşamda her şey olur. Hiçbir şey sürpriz değildir ve her an beklenmelidir. İnsan bir gün doğumu ya da huzurlu bir uykuyla her...